Lancer Register Forum banner

1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
289 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
idle control valve code/lumpy idle after remap

since a remap on my evo 8 idle is lumpy and a couple of times the engine management light has come on at idle showing idle control valve fault any help please cheers .
 

·
Registered
Joined
·
353 Posts
i have exaclty the same problem on my IX. Havent dealt with it yet though.
Many European IX's have the same issue.
After searching on the American evo forums I found out that you can try the following:
-Clean the thottle body/idle control valve to remove carbon deposits
-Check throttle body for leaks(dont think it leaks on mine because the idle is ok. I just have the CEL)
-Increase the steps in the idle control valve via the ECU. I read that anything from 2 to 25 is OK. This can be done in your mitsu dealer.
-Try to manually increase idle to 900 rpm.
-Others reported that installing cams resolves the issue which is funny.

Hope this helps but I would like some more suggestions because I want to deal with this as well.
 

·
Registered
Joined
·
5,633 Posts
Merlin, where did you have it remapped? Same thing happened to me, intermittent at best but annoying non the less.
A battery off for 1/2 an hour will reset the light and the code log....but mine was finally corrected with a new map and newer level of ECUTEK firmware (sorry but don't know the version no.)
 

·
Registered
Joined
·
353 Posts
i cleaned my Throttle body and intake manifold with carb cleaner and the idle has increased a bit resulting in the same CEL. Hopefully when the cleaner evaporates the idle will get back to normal and the CEL will dissappear...fingers crossed.
 

·
Registered
Joined
·
1,536 Posts
I get fault 0505 IAC valve- i was told it was something to do with my DumpValve- but i just clear the error code- it seems to come on once a week-
m!
 

·
Registered
Joined
·
353 Posts
I had the same CEL and cleaned my TB with carb cleaner and toothbrush. After doing that the idle increased and the CEL went away 2-3 days later when the idle settled.
 
1 - 7 of 7 Posts
Top