Coolant Problem. Any advice? - Mitsubishi Lancer Register Forum
 
 

Go Back   Mitsubishi Lancer Register Forum > Technical > Technical Questions

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 04-04-2016, 20:25   #1
[email protected]
BooooooosT
 
Join Date: Mar 2016
Location: Recaro, Scotland
Car: Scotia White 6 GSR, stock-ish
My Car
Posts: 125
Coolant Problem. Any advice?

Evo 6 GSR. Bought it recently fresh import.

Recently noticed the water in the expansion tank lower than previous times. Topped it up to the max level. I have a coolant smell from under the bonnet and have smoke coming up from right hand side of engine bay. I have been advised to change rad cap as these can cause problems, what I don't get is as it does it on idle when I have bonnet up and nothing coming out the cap. Any advice would be greatly appreciated.
Kev@Evo6GSR is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-04-2016, 20:42   #2
marc9584
Registered User
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 185
Quote:
Originally Posted by [email protected] View Post
Evo 6 GSR. Bought it recently fresh import.

Recently noticed the water in the expansion tank lower than previous times. Topped it up to the max level. I have a coolant smell from under the bonnet and have smoke coming up from right hand side of engine bay. I have been advised to change rad cap as these can cause problems, what I don't get is as it does it on idle when I have bonnet up and nothing coming out the cap. Any advice would be greatly appreciated.

Common problem with the little white expansion tank, it sorts its own level out dont fill it up just make sure the radiator level never drops and the temp gauge doesnt start moving up for no reason. my 6 does exactly the same thing if i fill the white tank it spits it out the overflow for no reason but radiator always stays brimmed. If the coolant level is changing in the radiator then you have an issue somewhere.
marc9584 is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2016, 21:02   #3
[email protected]
BooooooosT
 
Join Date: Mar 2016
Location: Recaro, Scotland
Car: Scotia White 6 GSR, stock-ish
My Car
Posts: 125
What about the white smoke and smell of coolant. It comes from down the right hand side when looking at the front from outside the car. I can see any leaks, not sure if the rad cap is leaking and the water running down and hitting somethings g hot which is causing the smoke? When would the rad cap leak?
Kev@Evo6GSR is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-04-2016, 21:22   #4
marc9584
Registered User
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 185
[[email protected];5635690]What about the white smoke and smell of coolant. It comes from down the right hand side when looking at the front from outside the car. I can see any leaks, not sure if the rad cap is leaking and the water running down and hitting somethings g hot which is causing the smoke? When would the rad cap leak?[/QUO

Ah sorry thought you meant the leak was from the header tank. In that case yes the rad cap could well be faulty or the rad itself may have a small leak how much coolant is it loosing?
marc9584 is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2016, 21:35   #5
tracker
Senior User
 
Join Date: May 2011
My Car
Posts: 2,302
Have you checked all the hoses? Get a good look at the hoses on that side of the engine, especially the joints
tracker is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to tracker For This Useful Post:
nickevo4 (05-04-2016)
Old 04-04-2016, 22:01   #6
[email protected]
BooooooosT
 
Join Date: Mar 2016
Location: Recaro, Scotland
Car: Scotia White 6 GSR, stock-ish
My Car
Posts: 125
It's not losing a lot, I've checked the radiator a few times and it's always been full, just the expansion tank seems to drop but I seen it go back up once or twice, I have read this is ment to happen but just with the smoke I'm getting thrown off. Also does it take a bit of time for both rad pipes to come to same temp roughly?
Kev@Evo6GSR is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2016, 23:42   #7
marc9584
Registered User
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 185
Quote:
Originally Posted by [email protected] View Post
It's not losing a lot, I've checked the radiator a few times and it's always been full, just the expansion tank seems to drop but I seen it go back up once or twice, I have read this is ment to happen but just with the smoke I'm getting thrown off. Also does it take a bit of time for both rad pipes to come to same temp roughly?

one of the hoses wont get warm until the thermostat opens up, i would just run it up to temp wait for the fan to cut in and out then switch it off then look for steam or smells
marc9584 is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2016, 02:48   #8
foreskin fred
Registered User
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 625
That's pretty much normal with an old engine.

Retorquing the head will probably fix it.
__________________
Just tell yourself over and over again "I've been conned".
Eventually it'll sink in.
foreskin fred is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2016, 03:31   #9
Mr Ralliart
Anthony
 
Mr Ralliart's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Kanagawa, Japan.
Car: Evolution 6 TME Ralliart Edition (JDM)
My Car
Posts: 3,738
What pressure cap is it?
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


My TME progress & track day thread:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Mr Ralliart is offline   Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Mr Ralliart For This Useful Post:
mantazini (06-04-2016)
Old 05-04-2016, 07:19   #10
[email protected]
BooooooosT
 
Join Date: Mar 2016
Location: Recaro, Scotland
Car: Scotia White 6 GSR, stock-ish
My Car
Posts: 125
It's some Japanese thing, doesn't look like a very good one. I have ordered a blitz one. Will try that. Do use think it is safe to run it as normal and just keep an eye on temp?
Kev@Evo6GSR is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2016, 08:05   #11
Mr Ralliart
Anthony
 
Mr Ralliart's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Kanagawa, Japan.
Car: Evolution 6 TME Ralliart Edition (JDM)
My Car
Posts: 3,738
Just make sure it's 1.1 bar if you are using the factory radiator.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


My TME progress & track day thread:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Mr Ralliart is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2016, 08:40   #12
wuldo
Registered User
 
Join Date: Feb 2016
Car: Evo 7
My Car
Posts: 152
I had an issue with the water pump inlet pipe being completely corroded with my 7 so maybe that i understand this is becoming more and more common
wuldo is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2016, 08:48   #13
thetyrant
Senior User
 
Join Date: Oct 2002
Location: Cumbria....
Car: BMW 130i & MR2 Roadster - Previously: Evo9, Evo5, 2 x Evo2, all gone but not forgotten.
My Car
Posts: 16,903
Could be nothing, in my experience if you fill expansion tank much above minimum when cold then when hot it blows a little out breather which is probably your smell of coolant, try it on minimum level and see if problem stops.

Ian
thetyrant is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2016, 23:06   #14
[email protected]
BooooooosT
 
Join Date: Mar 2016
Location: Recaro, Scotland
Car: Scotia White 6 GSR, stock-ish
My Car
Posts: 125
There is white smoke coming from under bonnet, right hand side, can't see where it is coming from yet. Can anyone kind of confirm my head gasket is not away? That's my biggest worry lol
Kev@Evo6GSR is offline   Reply With Quote
Old 06-04-2016, 04:24   #15
Mr Ralliart
Anthony
 
Mr Ralliart's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Kanagawa, Japan.
Car: Evolution 6 TME Ralliart Edition (JDM)
My Car
Posts: 3,738
Quote:
Originally Posted by [email protected] View Post
Can anyone kind of confirm my head gasket is not away?
Bit of a challenge to confirm that on the internet.
Is the car down on power? Idling funny? Is the coolant a funny colour or got oil in it? If any of these then there is a chance the head gasket is cactus, if all of them then it is most likely, but you really should take it to a garage to be checked properly instead of trying to guess and driving it to try and diagnose risking doing damage (see way too much of that on here).
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


My TME progress & track day thread:
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Mr Ralliart is offline   Reply With Quote
Mitsubishi Lancer Register
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



All times are GMT. The time now is 13:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.